Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepadamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: “Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang sebenarnya)”. Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemahuan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu. al-Baqarah (2) : 120

Wednesday, July 01, 2015

ANWAR IBRAHIM BANDUAN JENAYAH LIWAT YANG PALING MENYUSAHKAN!!!


DALAM gebung gebang mendakwa pejuang rakyat dan ‘rela’ dipenjarakan demi rakyat, Anwar nampaknya cari macam-macam cara bagaimana dia boleh mengelak duduk dalam penjara, sekalipun dah didapati bersalah oleh Mahkamah kerana meliwat.

Mula-mula guna pendekatan membanyakan kes Mahkamah supaya hari-hari boleh keluar dari penjara, bila itupun nampaknya tak berapa nak jalan (Sabtu, Ahad, Cuti Am, Mahkamah tutup), semalam Anwar mohon untuk ditahan di rumah pulak kerana kononnya kesihatan merosot!

Pejuang rakyat apa najis macam ini asyik cari jalan mengelat duduk penjara?  Tak kala membalun Saiful dulu tak fikir pulak kesihatan nak merosot ke tidak kalau kes kantoi nanti?


Kerajaan harapnya tidak memberi muka kepada permohonan-permohonan mengarut Anwar.  Dengan kuasa duit yang dia ada sekarang pun, hampir tiap minggu dengar Anwar keluar penjara untuk menghadiri prosiding Mahkamah, termasuk terbaru menghadiri mesyuarat di Wisma Maran.

Dah cukup istimewa dah layanannya tu, nak istimewa macam mana lagi?  Kalau sakit, duduk hospital lah, bukan duduk rumah.

Penulis suka mencadangkan agar Jabatan Penjara mengkaji satu prosedur untuk menangani banduan bertaraf jutawan macam Anwar.  Peraturan sedia ada nampaknya boleh dimanipulasi oleh orang berduit. Hari ini Anwar, esok raja dadah mana masuk penjara pulak, dia pun boleh buat macam mana Anwar buat.

Hari-hari saman orang, tiap-tiap hari juga ada alasan keluar dari penjara.  Nak halang tak boleh sebab hak dia menyaman dan hadir prosiding di Mahkamah.

Susah-susah sangat ikut cara Amerika Syarikat, perbicaraan melalui sidang video saja. Banduan tak payah keluar, kos operasi kerajaan boleh turun turun, Sungai Buluh ke Kuala Lumpur bukan dekat, banyak kos minyaknya tu.  Tak kira soal keselamatan lagi.  Sekali Anwar keluar, berapa ramai pegawai penjara kena ikut dia, duit semua tu.

Dalam membalun GST hari-hari, Anwarlah banduan paling banyak menghabiskan duit kerajaan.

2 comments:

Anonymous said...

DASAR PELIWAT TEGAR!!!

PELIWAT AGAMA BANGSA NEGARA DAN MAT JAMBU!!!

Anonymous said...

Berapa banyak dah menyusahkan, berapa banyak balun wang negara, semuanya akan di hisab di akhirat kelak.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Portal Berita Semasa