Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepadamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: “Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang sebenarnya)”. Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemahuan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu. al-Baqarah (2) : 120

Thursday, June 04, 2015

PERINGATAN PENTING UNTUK ORANG MELAYU YANG PAKAI IPHONE!!!


Kisah benar Kedai sparepart Apple/iphone/ipad/ Original yang bagus lagi jujur. Yang terer je baca sampai habis.

Admin BBCD tolong sebar cerita saya:


1. Demi membantu ekonomi orang Melayu yang jauh tertinggal berbanding ekonomi kaum chayanunalip, aku sememangnya sangat gigih untuk sentiasa mengutamakan urusan jual beli dengan orang Melayu dalam setiap perkara yang mempunyai pilihan. Secara umumnya kedai sparepart bagi industri telefon bimbit diakui dimonopoli oleh kaum chayanunalip. Apatah lagi sparepart bagi jenama macam Apple, dah tentu tak ramai peniaga Melayu yang mahu menceburi industri sparepart ini kerana kos modalnya yang tinggi, lagi lagi Apple lah katakan.... Pada mulanya ofcourselah kita akan pergi semula dekat Iphone Outlet, tapi jawapannya hampeh sebab dia kata kedai Outlet AppleI ni tak jual sparepart casing belakang tu. Kalau nak cari sendiri order online.

2. So, aku yang sayang iphone aku ni pun tak puas hati dan called kawan aku and dia suruh aku cari dekat Internet nama kedai ni "i2fix", kawan aku kata pemilik kedai ni adalah Melayu. So happylah aku bila dapat tau ada juga terselit orang Melayu yang nak bukak kedai repair dan sparepart Apple ni. Bila aku selidik dalam web "i2fix" ni, company ni jamin semua barang sparepart adalah Original. Dan yang paling terkezzut sekali, business concept diorang adalah repair secara "Face to Face". Wah syok la aku sebab kalau hantar dekat kedai cina repair pun diorang suruh kita tinggal phone dan cina tu akan call balik bila dah siap. Aku juga dah periksa "i2fix" ni milik syarikat bernama Mutiara Sutera Management Sdn Bhd, sahih dalam SuruhanJaya Syarikat Malaysia (SSM) milik Melayu.

3. Aku pun godek godek lagi website "i2fix" yang repair dan jual sparepart Original Apple ni. Lagi sekali aku terkejut, sebab hampir semua jenis masalah dia boleh selesaikan. Antaranya: Broken LCD, Screen Cracked Replacement, Body Casing Replacement, Touch Screen Problem, Home Button Problem, Software Matters, Microphone Problem, Water Damage, Button Unresponsive, Battery Replacement, Motherboard problem, Network System, Volume Mute. Banyak gila weh nak senarai kang panjang sangat.

4. So demi untuk aku salurkan duit aku kepada saudara seagama dan kepada bangsa aku Melayu yang mana, aku percaya mereka akan guna keuntungan duit aku ini dengan membayar zakat. Kalau bagi duit aku kat chayanunalip pun boleh jadi diorang sumbang buat perniagaan arak, buat perniagaan judi, sumbang kepada tokong dll. So aku pun tengok dekat mana alamat kedai "i2fix" ni.




5. Ianya mempunyai 4 outlet iaitu di (alamat penuh nanti baca sampai habis ada dekat bawah sekali):

(a) Selangor ada 2 outlet


(b) Pulau Pinang ada 1 outlet

(c) Kuala Lumpur: No 2-9, PV128, Jalan Genting Klang,
Setapak, 53300 Kuala Lumpur (tempat yang aku pergi!)


6. Kebetulan pada hari tu aku memang dekat KL dan alang alang tu aku singgah je la. Mula mula aku tak tau kat mana cawangan Setapak ni. Alamat tulis dekat PV128. Tak pernah dengar pun PV128 ni. Jem juga aku pikir. Aku malas nak pikir pikir terus guna apps Waze taip PV128 dan ikut je map sampai tiba dekat lokasi. Rupa rupanya bangunan PV128 ni dekat dengan Kl Festival City Mall ataupun dekat belakang kawasan bangunan PV128 ni berdekatan Uptown Danau Kota. So bila aku sampai, aku pun ikut alamat naik tingkat 2. Bila sampai je tingkat 2, keadaan sekeliling kedai kedai lain memang macam kosong, aku ingat salah tempat, aku round punya round kat tingkat 2 tu baru jumpa. Bila aku sampai je, aku tengok pelanggan tak ramai. Baguslah tak ramai orang, tak sesak. So aku terus duduk dan bagitau apa masalah Iphone aku. Aku dilayan oleh seorang technician bernama Amran. Sebelum aku bagitau masalah iphone aku, aku terus tanya technician Amran ni.

7. Aku: "Bro betul ke semua barang ni Original?? kang barang Iphone tak Original saya tak mau, biar bayar mahal takpe tapi kualiti Original.. Mana dapat semua sparepart ni?"


8. Amran Technician: "Cik semua barang sini kami amik terus dari Supplier yang sama supplykan part untuk produce Apple macma iphone ipad dll. So kami berniaga ni pun dah nak masuk 4 tahun, kalau tak Original kami tak jual sebab tak nak amik risiko. Kami mungkin boleh jual barang barang 'local' 'fake' ni, tapi nanti risiko kami yang kena tanggung, dengan boleh kena saman dengan pelanggan lagi. Lepas tu sesetengah barang gantian iphone ni kalau update ios (operating system) boleh detect. Cik juga boleh tunggu saya buat depan depan cik, tak ada apa yang kami nak sorokkan, kalau mungkin kedai lain diorang suruh tinggalkan. Cik tau ke sparepart apa dalam motherboard atau dalam Iphone cik tu dia ganti? Ni saya bagi tengok sparepart yang saya ada dengan sparepart dalam Iphone cik boleh bandingkan sama ke tak?"

9. Aku: "(Dalam hati: mantap Amran ni explain sambil aku mengangguk buat muncung macam tak caya kat muka dia buat saja nak acah, walhal hati sudah yakin-wal-happy). Oklah sekarang ni iphone saya problem LCD Glass dah retak... tinggal masa nak pecah... front cover yang warna putih pun dah hancur... back casing pun dah kemik kemik... Pastu battery cepat gila habis... ingat nak tukar sekali... Berapa harga? Bagi discount sket, tukar banyak ni...."


10. Amran Technician: "Ok cik, kalau tukar banyak macam ni bolehlah saya bagi discount. Kalau tukar 1 sparepart je memang tak dapat. Ok cik, LCD Glass Original harga RM400 saya bagi RM350, Battery Original RM180 saya bagi RM160, back casing Original ni memang mahal cik... saya cadangkan biar saya ketuk kemek casing Iphone cik tu, lepas tu saya 'touch-up' balik iphone tu... saya tak berani suggest back casing Oringal ni.... sebab Ori memang Ori tapi harga memang mahal cik... dalam RM450 saya dapat bagi pun RM400. So total semua dalam RM910."

11. Aku: "(Dalam hati: Wah, siap ketuk dan touchup dah macam kereta la plak... Tapi aku dah agak dah mahal... almaklumlah sparepart Apple Original, iphone plak tu... Kalau nak beli Iphone baru RM2700... 3 kali ganda dari RM900... kalau 2 kali ganda gagah lagi nak beli iphone baru... ni 3 kali ganda dari RM900... Kalau beli phone Lenovo dah lepas dah ni sebiji... hmm Lenovo nak compare dengan Apple? Aku tengok RM900 kira berbaloilah untuk sparepart iphone. Janji Original.. -dalam hati) Oklah Amran saya setuju tukar. tapi kasi discount lagi dari RM910 jadi RM900 ok? (dia pun setuju)"

12. Amran Technician pun mula buka iphone aku, Ya Allah, kemasnya kerja Amran ni. Sangat hati hati, tekun dan betul-betul dia buka. Yang paling best, aku suruh tukar sparepart, tapi barang dalam dalam tu semua dia cucikan keladak keladak kat skru bagai. Kalau technician cina Lowyat, aku tak rasa cina tu akan tolong bersihkan skru dan dalam dalam tu macam Amran ni buat. Dah lepas bersih semua dalam tu baru dia amik sparepart battery Original dan dia bagi dekat aku suruh aku compare kan sama ke tak. Masa aku tengah dok belek battery lama dan battery baru, dia terangkan battery ni ada siri dia...dimana pattern code adalah sama. Fuh puas hati betul, sebab setiap barang dia tukar nampak depan depan, dan dijamin 100% tak ada "hanky panky" macam techncian cina dekat Lowyat.

13. Pemindahan motherboard dan skru dari casing lama ke casing baru mengambil masa 2 jam atau mungkin lebih, sebab ia melibatkan motherboard dan perlu dibuat dalam keadaan yang sangat berhati hati. Aku pergi masa hari bekerja memang tak ramai orang, dan aku no problem untuk tunggu. Yang penting dapat tengok depan depan tak kena tipu, barang aku asal dalam tu, dia tak rembat ke tukar ke macam chayanunalip. Amran ni betul betul technician yang professional lagi memuaskan. So disebabkan kepuasan hati tahap maksima, aku beli sekali Sticker LCD Screen supaya duit aku 1 sen pun tak payah pergi dekat kedai accessories cina.

14. Sekali dah habis tu Amran Technician ni nampak device Apple aku iaitu ipad tengah pegang, dia kata cik biar saya bantu bersihkan ipad cik, takpe saya tak charge pun. Wahh aku pun apa lagi, elok elok awal bajet muncung kekonon nak serius, senyum sampai telinga terus. Bila dah siap semua, dia tolong analisis sistem iphone aku, walaupun sebenarnya bukan kerja dia. Amran Technician ni tolong check bunyi, check wifi, check sensor, check button, check apps, check macam macam lah. Korang ingat kalau technician cina dekat Lowyat nak buat macam ni? Cina lowyat/sgwang dah la barang accessories sparepare tak original!!


Korang mungkin tak pakai Apple, tapi apakata kita tolong perniagaan orang Melayu. Mungkin kawan korang yang pakai Apple akan pergi kedai ni bila korang klik share. Bila lagi nak tolong orang Melayu? Asyik kondem je. Meh cuba klik share. Lagi satu kalau korang share, kawan korang plak akan terkena baca sampai habis macam korang. hehe

KESIMPULAN KHAS UNTUK APPLE SAHAJA.


FB Page: iDevice Repair Specialist- i2fix.com




Alamat Kalau tak jumpa call no dibawah:


(a) Selangor: Lot S103, Tingkat 2, Bangunan Centro

No 8, Jalan Batu Tiga Lama, 41300 Klang,
Selangor (Headquaters) 10pg-10mlm
016 321 5338
03 3358 5937


(b) Selangor: Lot P03A, Basement 1, Empire Shopping Gallery, Jalan SS16/1, 47500 Subang Jaya, Selangor. 10pg-10mlm

016 3195923

03 5611 4535


(c) Kuala Lumpur: No 2-9, PV128, Jalan Genting Klang,

Setapak, 53300 Kuala Lumpur (tempat yang aku pergi! Cari orang nama Amran!) 10pg - 8mlm

010 245 5160
03 4144 2160


(d) Pulau Pinang: E-Gate Commercial Centre , 1-02-05 Lebuh Tunku Kudin 2, 11700 Gelugur, Pulau Pinang. 10pg-8mlm

014 397 6880

04 824 9241


Sapa baca sampai habis, klik LIKE 1 kali.


Yang ikhlas menghasut,

-ketua pengakap-


Boikot Barangan Cina Dap ORI

13 comments:

Anonymous said...

Terbaik, satu usaha yang bagus. Selamat maju jaya melayu muslim semua, Amin!

Good effort by JiwaParadox, syabas!

Anonymous said...

Aweesome boikot kedai cina...penipu...mohon Ulamak PAS fatwa haram bantu orang cina....apa apa buisness pun

Anonymous said...

Tak bole nak antar kat group whatssap

Anonymous said...

bodo jangan buat malu Melayu. racist

Anonymous said...

Hey sis! Can i ask you something? Iphone ori ada jual katna eh?? Area penang.. Thanks 😘

faqeza said...

terbaik la ... Kat jb Ada tak? baru beli iPhone 5s second dgn peniaga C.. masa Cod semua ok.. Lps sebulan screen biru terus, bila call ckp die Bukan technician.. dia suruh pergi kedai Tanya apa masalah.. Ingat kan problem bateri, tukar bateri still sama.. call lagi die.. ckp tak kan tade warranty rm1500 kot beli.. die kata tade warranty.. sama juga Kalau beli baju.. Kalau dah beli Lps 2 hari boleh ke tukar.. dah tu die ckp siapa suruh tukar bateri, bila dh bukak handphone tu.. itu Bukan masalah die.. masa kita Tanya die suruh kita hantar kedai Tanya apa masalah.. bila tak boleh settle die salah kan kita pulak sbb pergi tukar bateri... Bukan nak racist, tapi kaum ni Kalau tak menipu.. Bukan die la.. skrg ni hp terbengkalai tak tahu nak hantar mana.. semua suruh tggl.. bila tgglkan habes kang brg2 original diorg baraikan.. Hati2 lah semua beli dgn diorg ni.. penjual ni mmg jual online...tak tipu tak sah.. berbulan kot simpan duit nak beli handphone.. sedih betul la..

Anonymous said...

area melaka takde ke??
sman9802@gmail.com
iphone 5c

Anonymous said...

area melaka takde ke??
sman9802@gmail.com
iphone 5c

Anonymous said...

area melaka takde ke??
sman9802@gmail.com
iphone 5c

Anonymous said...

Unlock apple id ade x sebab xboleh nak bukak phone ...owner lame xingt id ngn pass diaa huhu help please

Sheqal Amin said...

Ada yang nak servis seperti di atas di kawasan Seberang Perai boleh hubungi saya di Whatsapp 017-4141831

Anonymous said...

Racist....Kaum M x pernah tipu ker??

Anonymous said...

Kau igt org cina tak ada yg islam ke?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Portal Berita Semasa