Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepadamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: “Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang sebenarnya)”. Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemahuan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu. al-Baqarah (2) : 120

Sunday, October 20, 2013

KETUA PENGGANAS SULU MENINGGAL DUNIA!!!


Pemimpin kumpulan militan Sulu Jamalul Kiram, yang mendakwa sebagai sultan Sulu, meninggal dunia akibat kegagalan organ hari di ini satu pusat perubatan Filipina.

Media negara itu, Inquirer.net memetik kenyataan anaknya Jacel Kiram yang berkata, perjuangan Jamalul Kiram, 75, untuk menuntut semula Sabah akan diteruskan oleh generasinya.

“Apa yang dimulakan oleh bapa saya, dia warisi kepada kami untuk diteruskan… Kami tidak akan teragak-agak.

“Beliau orang yang hebat, orang yang baik,” katanya.

Tambahnya bapanya itu hanya ingin mendapat restu Allah untuk menuntut semula Sabah.

“Kamilah yang akan meneruskannya,” katanya lagi yang menambah, mereka akan membawa pulang jenazah Jamalul Kiram untuk dikebumikan di Jolo, Sulu.

Adik Jamalul Kiram, Agbimuddin mengetuai sekumpulan 200 orang yang mendarat di Lahad Datu, Sabah dan bertempur dengan pasukan keselamatan Malaysia.

Seramai lapan orang anggota polis dan seorang tentera Malaysia terkorban dalam operasi ke atas penceroboh berkenaan, Mac lalu.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Portal Berita Semasa