Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepadamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: “Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang sebenarnya)”. Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemahuan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu. al-Baqarah (2) : 120

Wednesday, December 16, 2015

CINA KOMUNIS MENGGANAS DI KOMPLEKS KOTA RAYA:KURUNG PELANGGAN BELI TELEFON BIMBIT

MUHAMMAD YUSUF AZMI (dua dari kiri) menyaksikan penyerahan wang oleh jurujual kepada Dipres Nasution Mohd. Arifin (dua dari kanan) selepas menerima aduan penipuan penjualan telefon bimbit di Kompleks Kota Raya, Kuala Lumpur, semalam.

SEORANG wanita warga Indonesia yang dikurung selama dua jam di sebuah bilik mendapatkan semula wang daripada seorang jurujual telefon bimbit di Kompleks Kota Raya, Kuala Lumpur semalam. 

AKU MOHON SUPAYA KITA SEBARKAN CERITA INI...
JANGAN ADA SADARA KITA YANG JADI MANGSA SETERUSNYA...
MEMANG BANGSA LAHANAT NI DAH MELEBIH-LEBIH...
DAH TAK BOLEH BAGI MUKA LAGI...
KALAU KORANG KAT LEMBAH KELANG...
NAK BELI BARANG KOMPUTER, TELEFON BIMBIT...
PERGI TERUS MEDAN MARA...
SANA SEMUA ORANG KITA YANG JUAL...
INSYALLAH SELAMAT...
KITA MULAKAN JIHAD EKONOMI!!!
KITA JANGAN BELI DARI CINA-CINA YANG CELAKA INI...
KITA MESTI BOLEH LAKUKAN!!!

JPX

KUALA LUMPUR 15 Dis. – Seorang lelaki ‘dikurung’ dalam sebuah bilik kecil selama empat jam oleh beberapa lelaki tidak dikenali akibat tidak mahu meneruskan pembe­lian empat telefon bimbit di sebuah kedai yang tiba-tiba mencecah RM10,000 berbanding harga asal dipersetujui iaitu sebanyak RM800.

Mangsa, Dipres Nasution Mohd. Arifin, 28, berkata, pada awalnya, dia berminat untuk membeli seba­nyak empat telefon bimbit berikutan tawaran menarik oleh penjual terbabit iaitu pada harga RM200 setiap satu.

Katanya, selepas membuat bayaran, penjual tersebut enggan menyerahkan telefon bimbit yang dibeli dan mengarahkan dia memasuki sebuah bilik kecil di sebuah premis lain yang terletak berdekatan.

“Setelah menunggu selama kira-kira sejam di dalam bilik itu, seorang lelaki lain datang membawa bil dan apabila melihat bil tersebut, saya terkejut kerana harga pembelian telefon bimbit mencecah RM10,000.

“Saya bertanya kepada lelaki itu, kenapa harganya lain daripada yang dipersetujui iaitu RM800 tetapi dia memberi pelbagai alasan,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Mengulas lanjut katanya, walaupun enggan meneruskan pembe­lian, dia dipaksa untuk membayar harga telefon bimbit tersebut jika mahu ‘dibebaskan.’

“Saya terkejut dan mempersoalkan proses awal pembelian. Apabila saya ingin membatalkan semula pembelian itu dan menuntut kembali wang sebanyak RM800 itu, mereka enggan mengembalikannya malah mengugut yang nama saya akan di senaraihitamkan oleh jenama telefon tersebut.

“Lelaki itu memaksa saya keluarkan duit dari mesin pengeluaran wang automatik (ATM), saya katakan hanya mempunyai RM5,000 sahaja dan jumlah itu tidak cukup untuk menjelaskan harga semua telefon bimbit tersebut. Selagi tidak bayar, saya tidak akan dilepaskan.

“Setelah mendapati akaun saya benar-benar tidak mempunyai wang yang cukup, dia akhirnya bersetuju menerima RM5,000 untuk empat telefon bimbit malangnya jenis telefon bimbit yang diserahkan kepada saya tidak sama dengan pilihan asal,” katanya.

Disebabkan merasa dirinya ditipu, Dipres Nasution telah membuat aduan kepada beberapa agensi yang bertanggungjawab termasuk Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, namun dia kecewa kerana tiada sebarang tindakan diambil.

Dia kemudian melaporkan kejadian tersebut kepada Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) sebelum PPIM bertindak melakukan serbuan di Kompleks Kota Raya, Jalan Tun Tan Cheng Lock di sini hari ini.

Sementara itu, Pengarah Unit Tindakan Khas PPIM, Muhammad Yusuf Azmi percaya wujud rangkaian yang dijalankan oleh pihak-pihak terbabit di kompleks tersebut untuk melakukan penipuan terhadap pelanggan.

Katanya, selain masyarakat tempatan, kebanyakan yang menjadi mangsa penipuan itu adalah warga asing yang terdiri daripada golo­ngan wanita.

“Dalam serbuan yang dilakukan, kita dapati banyak kedai menjual telefon bimbit tiruan pada harga mahal. Sebanyak RM11,900 berjaya dituntut semula daripada beberapa pemilik premis perniagaan ber­kenaan dengan melibatkan tujuh mangsa.

“Saya mengharapkan pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan menjalankan pemantauan dengan lebih rapi supaya kes-kes penipuan seperti ini tidak berlaku lagi,” katanya.--UTUSAN


7 comments:

Anonymous said...

BOIKOT PENIAGA2 CINAPEK YANG AKHIRNYA MENYOKONG DAN MENDERMA KEPADA PARTI DAPIGS UNTUK MENJATUHKAN KERAJAAN MELAYU ISLAM DAN RAJA2 MELAYU.
WAJIB BOIKOT!!

Anonymous said...

cina komunis pun tak de yg ber perangai mcm ni kat China.....ini lebih mirip perangai gangster cina bukit....bila berniaga menipu itu wajib bagi mereka...

Anonymous said...

KPDNKK ada ramai Pegawai Penguatkuasa. Bukan mereka yang memantau mereka yang perlu dipantau oleh rakyat. Biar Rakyat tahu apa kah sebenarnya kerja Penguatkuasa ini.

Cemuih dah dok dengar fasal penipuan oleh taukeh-taukeh Cina ni.

Anonymous said...

padan muka juga org Melayu bodoh tak henti2 nak percaya cinababi.
Bukan nak kaya pun setakat beza sepuluh dua puluh ringgit dr si penipu cina dgn penjual2 Melayu.
Bila dh kena melalak lah cari PPIM. Cina malaysia mmg LA*C** lahh!!

Anonymous said...

Bangsa lahanat babi dapigs...
Yang sibangang tu pun satu juga, dah ada kesai melayu,masih pg lesai bangsa laknat babi sepet tu apahal...
Bodo nak mampuih...
Jgn bg muka dekat binarang babi mata sepet lahanat ni....

Anonymous said...

KDNPKK patut di dimansuhkan..tak berguna langsung.

Anonymous said...

Knp tak buat laporan polis?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Portal Berita Semasa