Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepadamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: “Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang sebenarnya)”. Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemahuan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu. al-Baqarah (2) : 120

Monday, June 03, 2013

PRU AKAN DIADAKAN SEKALI LAGI SEBAB BLACK OUT!!!Setelah berminggu-minggu PRU-13 berlalu dan beberapa Himpunan haram diadakan untuk membantah keputusannya, kononnya kerana berlaku begitu banyak penipuan, akhirnya kita dihidangkan dengan satu laporan polis bagi menjustifikasikan bantahan itu, iaitu berkenaan dakwat tidak kekal. Di ulang, ‘SATU’ laporan polis sahaja bagi kesemua ‘penipuan’. 

Yang dilaporkan adalah kelemahan dakwat kerana “hilang bila dibasuh” dan BUKANNYA penipuan kerana “mengundi dua kali”.

Atas alasan ini, maka PR mendesak agar keputusan PRU di 30 kerusi yang dimenangi BN diadakan semula. Persoalannya, kenapa hanya 30? Bukankah antara yang dijaja di internet oleh PR berkenaan seorang yang kononnya telah mengundi dua kali terjadi di kawasan yang dimenangi Fuziah Salleh dari PKR? Kenapa kerusi yang dimenangi PKR tidak perlu diragui? 


BN telah memenangi 133 kerusi dan PR 89. Ini bermakna PR menjangka yang mereka boleh memenangi lagi 30 kerusi menjadikan jumlah kerusi mereka 119 dan BN tinggal hanya 103 kerusi. 

Pelik sekali kerana PR hanya ingin membantah kerusi yang dimenangi oleh BN, tetapi menerima kemenangan partinya di semua 89 kerusi. Sedangkan jika benar SPR adalah talibarut BN, kenapakah PR boleh memenangi sehingga 89 kerusi? 

Bukankah lebih baik SPR memberi kemenangan besar kepada BN sehingga sukar untuk dipertikai? Kenapa mesti membiarkan Dato’ Seri Najib tersentap dengan tsunami Cina? 

Jika Anwar serius ingin mengadakan semula PRU di 30 kerusi tersebut, Anwar wajib terlebih dahulu membuktikan adanya kes penipuan dan bukan sekadar kelemahan. Jika dakwat tidak kekal yang menjadi punca, maka Anwar wajib membawa bukti dan saksi bahawa ada yang telah mengundi dua kali. Jika setakat dakwat hilang tetapi tiada kes pengundian dua kali maka itu bukan satu penipuan dan tidak perlu diadakan pengudian semula. 

Malang bagi Anwar kerana beliau tidak mampu menampilkan apa-apa bukti atau saksi walaupun telah bersedia untuk membuat kecoh berkenaan kelemahan dakwat sepertimana rancangan awalnya dengan Ambiga. 

Perlu diingatkan bahawa ‘tema’ himpunan bantahan Anwar ialah ‘blackout’ iaitu kononnya strategi utama penipuan SPR. 

Tetapi, Anwar tidak pula membuat laporan berkenaan ‘blackout’, malah Anwar langsung tidak menyentuh secara terperinci mengenai kejadian blackout dalam ucapan-ucapan himpunan bantahannya. Apa yang Anwar tumpukan hanyalah soal dakwat di jarinya yang senang dibasuh, itu saja. 

Oleh itu, sepatutnya, Himpunan Bantahan 505 membawa tema ‘ink-out’ bukan ‘blackout’. Tidak semena-mena penyokong buta tulinya menggelapkan gambar profile di laman sosial dan memakai baju hitam bagi menggambarkan ‘blackout’ sedangkan yang diperjuangkan ialah ‘ink-out’. 

Mungkin penyokong PR tidak harus menggunakan ‘kegelapan’ bagi menunjukkan protes tetapi menggunakan gambar profile jari di laman sosial serta berjalan sambil menunjuk jari yang telah bersih dari dakwat kekal. Cara ini adalah lebih sesuai dengan bantahan yang dibuat oleh Anwar yang mana langsung tidak ada kena mengena dengan ‘blackout’. 

Nampaknya Anwar telah tersalah tema dan penyokongnya pula hanya mengikut membuta tuli. 

Apapun, kita harap agar adalah di antara beberapa penyokongnya yang cerdik sedikit dan mula bertanya kenapa tidak didesak PRU semula bagi semua kerusi? Atau di manakah kejadian ‘blackout’ ketika proses pengiraan undi berlaku? Atau di manakah semua pengundi hantu hilang selepas PRU? Atau siapakah yang telah mengundi dua kali selepas dakwat di jarinya hilang? 

Empat soalan ini sahaja yang kita minta dari penyokong Anwar untuk bertanya kepadanya dengan harapan Anwar tidak akan menjawab dengan ugutan “you ulang, I saman.”

4 comments:

Anonymous said...

Aku sokong buat undi semula tapi kat 1 kwasan je, permatang pauh, kita pencenkan dia, kali ni xde ink in atau out, kita kerat jari tengah.

Anonymous said...

Kalau betul la dakwat tu tak kekal, sepatutnya selepas saja mengundi jam 8 pagi tu...terus cuci..pastu buat terus laporan polis...pada jam 10 pagi ke..ni pasai apa ambik masa lama nak buat report polis..akai ada ka..awat anak beranak tak pi balai polis ari tu jugak kalau dakwat ni tak kekal? ada ke PR yang tampil berani pergi ke mana mana balai polis kat malaysia ni kalau kata dakwat ni tak kekal..tak kekal tu mesti hari tu jugak !!!

Anonymous said...

Kalau betul la dakwat tu tak kekal, sepatutnya selepas saja mengundi jam 8 pagi tu...terus cuci..pastu buat terus laporan polis...pada jam 10 pagi ke..ni pasai apa ambik masa lama nak buat report polis..akai ada ka..awat anak beranak tak pi balai polis ari tu jugak kalau dakwat ni tak kekal? ada ke PR yang tampil berani pergi ke mana mana balai polis kat malaysia ni kalau kata dakwat ni tak kekal..tak kekal tu mesti hari tu jugak !!!

Anonymous said...

Anu-war penakut...cakap lain, buat lain...
Macai pr sudah kena kencing...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Portal Berita Semasa