Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepadamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: “Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang sebenarnya)”. Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemahuan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu. al-Baqarah (2) : 120

Sunday, May 05, 2013

BUAT LAPORAN POLIS JIKA DAKWAT KEKAL TIDAK KEKAL!!! • Ketua Polis Perak Datuk Mohd Shukri Dahlan berkata pihaknya menerima 16 laporan polis berkaitan proses pilihan raya hari ini termasuk 14 berhubung dakwat kekal.

  "14 laporan mengenai dakwat kekal yang dikatakan hilang sepenuhnya atau separuh apabila dibasuh, satu laporan kerana terdapat kempen dijalankan di tempat pembuangan undi dan satu laporan tidak berpuas hati kerana nama tiada dalam senarai daftar pemilih sedangkan pengadu sebenarnya tersalah pusat mengundi," katanya.
      
  Beliau turut mengingatkan orang ramai agak tidak percaya dengan khabar-khabar angin yang disebarkan melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) atau Internet yang mengatakan bahawa keadaan tidak selamat.
      
  "Keadaan keselamatan di Perak adalah tenang dan terkawal malah tahap keselamatan telah dipertingkatkan di setiap saluran dan pusat-pusat mengundi," katanya.

  Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata proses pengundian di seluruh negara setakat tengah hari ini berjalan lancar, kata 
      
  Bercakap dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Khalid turut memberi amaran tegas kepada pihak yang cuba mencetuskan huru-hara dengan menyebarkan berita palsu melalui laman sosial, khususnya berkaitan pengundi  'hantu'.
      
  "Ada pihak yang tidak bertanggungjawab masih menyebarkan berita-berita yang berbentuk propaganda yang boleh menaikkan kemarahan orang awam, iaitu menyebarkan gambar (yang didakwa sebagai) 'pengundi hantu'" melalui Facebook, katanya.
      
  Menurutnya polis sudah menubuhkan pasukan bersama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia untuk mengesan mereka yang terbabit dalam isu itu.

  Bernama

Sent from my iPhone

1 comment:

Anonymous said...

Sy baru balik ngundi tadi, dakwat tu mmg kekal kalau tak dikesat sungguh2, sy sampai rumah ambik berus dawai dgn sabun, kesat sungguh2 dan hilang. Yg penting proses ngundi berjalan lancar, yg mintak bukan2 spt dakwat kekal dll adalah orang yg tak percaya dgn keutuhan sistem pengundian..sistem IC pun dah cukup canggih dah!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Portal Berita Semasa