Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepadamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: “Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang sebenarnya)”. Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemahuan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu. al-Baqarah (2) : 120

Monday, September 08, 2014

MEMANG BETUL MAT SABU MINAT MAKAN BABI!!!


HAKIKAT bahawa PAS sedang dipecah belah kan oleh Anwar makin ketara bila sebentar tadi Mat Sabu mengumumkan bahawa Jawatankuasa PAS pusat akan menolak jawatan Menteri Besar Selangor sekiranya ditawarkan Sultan.

Kalau dah tahu nak tolak, kenapa calonkan pulak? Sememangnya PAS, terutama Jawatankuasa Pusat ini suka buat kerja sia-sia.

Bagaimanapun, Mat Sabu lupa nak cakap bahawa Jawatankuasa PAS Pusat yang boleh diperalatkan sekarang, tidak mempunyai kuasa dan kedudukan yang cukup tinggi untuk buat keputusan sebesar itu sebab Perlembagaan PAS menetapkan perangka dasar, pembuat keputusan tertinggi adalah Majlis Syura Ulama yang diketuai Nik Aziz.

Majlis itu turut dianggotai Hadi Awang.

Sebagai Timbalan Presiden, Mat Sabu tidak duduk dalam Majlis Syura, berbanding dengan Hadi Awang yang bukan sahaja Presiden dengan kuasa-kuasa tertentu, dia juga adalah seorang ahli Majlis Syura.  Maklum sajalah, Hadi Awang tarafnya ulamak, sedangkan Mat Sabu, ular dalam semak.

Justeru, kenyataan Mat Sabtu sebentar tadi tidak boleh dipakai kerana ia tidak mewakili pembuat dasar sebenar yakin Majlis Syura. Sebelum ini pun dah berapa keputusan Jawatankuasa PAS Pusat ini yang tak boleh dipakai kerana tidak mengikut perlembagaan PAS yang meletakkan Majlis Syura Ulama di tingkat paling atas – nombor 3 belakang AlQuran dan Sunnah.

Mengukuhkan lagi kenyataan ini, Hadi Awang dalam sesi penerangan mengenai isu Selangor di Terengganu semalam, mengulangi sekali lagi ikrar menolak Azizah sebagai Menteri Besar yang sebelum itu disokong oleh Mat Sabu dan kuncu kuncunya dalam Majlis Syura Ulama.

Jadi apa keperluan Mat Sabu berulang kali mengadakan mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat bila tahu pendiriannya berlaianan dengan Majlis Syura, itu yang jadi pelik. 

Mesyuaratlah berapa banyak kali pun, dah tahu keputusan tak akan dipakai sebab Jawatankuasa PAS Pusat hanya melaksanakan dasar dan arahan, bukan merangka atau melaksana.

Itu kerja Majlis Syura.

Tapi dalam masa yang sama kita faham yang Mat Sabu mungkin terpaksa buat kenyataan macam itu sebab gaji dia dibayar oleh DAP melalui perlantikan sebagai lembaga pengarah dalam Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang. 

Jumlah tepat penulis tak tahu tapi ikut amalan korporat yang biasa, elaun sebagai ahli lembaga pengarah ini koman-koman pun 5k – tak termasuk kemudahan lain.Itulah agaknya kenapa kiblat Mat Sabu dan sebilangan kuncu-kuncunya dalam Jawatankuasa PAS Pusat bukan pada PAS lagi, tapi pada Anwar dan sDAP, sebab itulah kenyataannya mesti condong kearah 2 pihak itu, bukan pada partinya sendiri.

Pendek kata, hujung hujungnya, ini semua cerita fuluslah dan kepentingan sendiri, itupun susah nak tangkap ke?

3 comments:

Anonymous said...

sudah terang lagi bersuluh akan perihal kecenderongan Mat Sabu..

Anonymous said...

"Jawatankuasa PAS pusat akan menolak jawatan Menteri Besar Selangor sekiranya ditawarkan Sultan."

Menolak tu ertinya menderhaka. Bunyi macam sama Anuwar.

Ditawarkan????? Sultan memilih bukan tawarkan. Sultan tidak tawar menawar, ini menjatuhkan martabat Tuanku.

Dah bodoh sangat jangan lah masuk politik. Tara tu ke naib presiden PAS.

Nasib Presiden ada otak.

Anonymous said...

Mana ada otak
Ada burit ja dlm kepala dia..
Salah org yg undi dia naik Timb Pres
kaki burit ja yg undi dia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Portal Berita Semasa