Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepadamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: “Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang sebenarnya)”. Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemahuan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu. al-Baqarah (2) : 120

Monday, December 16, 2013

WAJIB BACA:LUAHAN HATI AHLI UMNO YANG MENYEDIHKAN


AKU 99% SETUJU DENGAN KELUAHAN PK YANG DIKIRIMKAN INI. MOGA PEMIMPIN UMNO SEGERA TERBUKA HATINYA SELEPAS  MEMBACA LUAHAN DI BAWAH.

AKU COPY TERUS DARI SINI

Assalamualaikum Pak Syed.

Saya mulakan nota ini dengan lafaz keramat Bismillahhirrahmannirrahim, agar dengannya saya terpandu dan terpimpin untuk menyatakan sesuatu dengan niat kerana Allah jua. Hidup ini ringkas, singkat. 

Saya bimbang jika saya bertangguh, tidak sempat maka saya akan gagal mnjawab di Mahkamah Allah Rabbuljalil.

Saya tidak berpeluang bercakap di Perhimpunan Agung UMNO walaupun saya telah mnjadi ahli UMNO sejak berumur 18 tahun 

(Puluhan tahun lalu) Pada ketika itu saya menjadi ahli UMNO kerana datuk nenek dan ibu bapa saya mahu saya mewarisi mereka. Menjadi ahli UMNO yang setia sehingga ke akhir hayat.

Setelah sekian lama, baru sekarang saya mencatat sesuatu yang lahir daripada sudut hati saya. Jauh terbenam. Bergelora dan bercampur baur. Sayu, bimbang, kasih, marah saling kait mengait. Keliru juga sedang ikut sama mengisi secara serentak perasaan dan pemikiran saya.

Kalau boleh saya ingin berdiri di puncak gunung. Seluruh saf kepimpinan UMNO duduk bersila di sekeliling saya, berteleku mendengar saya bercakap meluahkan segala perasaan dan pemikiran saya dan kemudian saya redha mengadap Tuhan dengan mata tertutup rapat.

Saya ini orang UMNO. Dulu, kini dan insyaallah selamanya. Ini amanah datuk nenek saya. Saya genggam erat amanah ini. Tapi pada masa datuk saya menjadi ahli UMNO, beliau beberapa kali berjabat salam dengan Almarhum Tunku Abdul Rahman dan Allahyarham Tun Razak.

Datuk saya adalah ahli UMNO yang tidak memegang jawatan dalam parti, bahkan tidak bersekolah tinggi. Masih ada gambar kenangan mereka bersama tersimpan dalam almari peninggalan nenek. Walaupun telah kabur tapi ia tetap jelas dan dapat dikenali.

Pada masa itu tiada slogan atau ungkapan ' merasa denyut nadi rakyat '. Tetapi memang Presiden Parti turun ke cawangan cawangan UMNO , bercakap tentang hasrat dan cita cita parti. Arahala negara ke mana hendak dibawa.

Saya bertanya kepada rakan rakan Ketua Cawangan di kawasan saya, pernahkah bersalaman dengan Presiden UMNO? Tidak kata mereka sebab sewaktu Presiden parti turun ke negeri hanya pemimpin Bahagian dan Negeri yang berpeluang berdialog bersamanya.

Bahkan saya terkejut apabila diberitahu ada pemimpin cawangan tidak pernah bersua muka dengan Menteri Besar , tidak pernah. Maka sayapun mula rasa keliru, adakah benar UMNO ini parti inklusif atau sekadar pemanis mulut semata mata. UMNO sudah menjadi elitis dan bangsawan lebih bangsawan dari zaman Allahyarham ayahanda Tengku dulu. 

UMNO mesra rakyat, UMNO pejuang masa depan melayu, UMNO penyelamat melayu dan 1001 macam lagi retorik dan hegemoni politik yang berterusan disuapkan dan dimomokkan kedalam kepala otak orang melayu sehinggakan orang melayu sekarang ini sebegitu takut untuk berfikir dan bertindak melainkan terus memilih UMNO. Terus percaya UMNO pejuang dan menjamin survival melayu.

Barangkali kebenaran ini semua hanya 10 peratus sahaja tetapi yang 90 peratus lagi adalah bagi menjamin tembolok dan perut pemimpin UMNO terus kenyang dsn berisi. Hebat politik UMNO ni.

Saya mohon maaf kerana menjangka nyawa UMNO ini sudah tidak lama. Percayalah. Kunci nyawa UMNO adalah cawangan cawangan. Saya mula dapat rasakan pemimpin dan ahli di cawangan cawangan mula rasa seperti 'tidak berguna'.

Pengalaman menghadapi PRU 13 baru baru ini amat melukakan hati kami di cawangan cawangan. Tsunami 2008 telah menyebabkan UMNO memulakan gerak kerja sebaik sahaja keputusan PRU 12 diumumkan. Pusat Daerah Mengundi ditubuhkan, Bilik Gerakan dimulakan di peringkat Cawangan dan Lokaliti.

Di tempat saya, Ketua Cawangan diberikan peruntukan yang amat minima. Kerana itu ramai yang menggunakan wang sendiri untuk menjayakan kerja kerja Jalinan Rakyat, Ceramah dan bengkel. Tiada peruntukan, itulah alasan yang diberikan oleh Bahagian. Atas nama perjuangan, segala tanggungjawab dilaksanakan.

Tiba tiba kami terkejut apabila mendapat tahu, Kampung Baru Cina diberi peruntukan ratusan ribu ringgit. Hampir setiap minggu diadakan makan malam bertaraf hotel, menelan belanja puluhan ribu ringgit untuk sekali program. Maaf, saya kedengaran seperti cemburu, tetapi hakikatnya setiap minggu Ahli Parlimen kami hadir untuk program program bersama pengundi Cina dan India.

Sewaktu melawat ke kampung kami untuk Solat Jumaat, Ketua Cawangan diberikan tiga ratus ringgit untuk makan tengahari.

Di waktu PRU 13 makin hampir, kami di cawangan semakin tertekan. Program semakin banyak, peruntukan tidak juga turun sehinggalah Parlimen dibubarkan. Bayangkan perasaan kami di cawangan cawangan bilamana diperuntukkan dengan biskut mayat, air mineral dan rokok jenama OK (Kononnya diimport dari India)

Merokok adalah amalan tidak sihat, tetapi Pemuda kita di cawangan sebahagiannya merokok. Kata mereka rokok OK ini, nyamuk pun pengsan kerana asapnya.

Pemimpin bercakap tentang perjuangan dan pengorbanan tetapi mereka datang dengan kereta mewah dan menghisap curut luar negara.

Barangkali darah UMNO yang pekat menyebabkan kami terus bekerja dan alhamdulillah UMNO khasnya di kerusi luar bandar telah menyelamatkan kerajaan UMNO/BN ini. Perdana Menteri dan Presiden parti seakan amat menghargai UMNO apabila dengan berani mengisytiharkan Tsunami Cina telah berlaku.

UMNO menunggu dan menunggu. Apakah pengumuman besar Perdana Menteri untuk membalas pengorbanan kami selama ini. Sehingga kini tiada apa sebenarnya, tiada.

Yang diumumkan kenaikan harga minyak. Yang diumumkan kenaikan harga gula. Yang diumumkan kenaikan harga rokok. Dan yang diumumkan hari ini kenaikan tarif elektrik. Kami terkedu, malu. Kami beberapa hari tidak keluar ke kedai kopi kerana sewaktu kempen PRU13, kami janjikan Kerajaan yang prihatin dan memahami kesukaran rakyat.

Kami telah gagal mengotakan janji. Kami menjadi bahan lawak rakan rakan kerana hakikatnya selepas PRU 13, tiada apa apa yang istimewa untuk kita Orang Melayu yang telah menyelamatkan kerajaan UMNO/BN.

Kalaulah saya berpeluang bercakap kepada Perdana Menteri, saya ingin katakan betapa sukarnya menjadi aktivis UMNO di kampung kampung. Rakan rakan menyatakan Perdana Menteri telah hilang kawalan. Gagal mengawal segalanya. Saya bukan orang pandai. Bila ada orang datang dan beritahu orang kampung DS Najib sangat kuat membazir, mereka datang dengan data. Saya pula hampir percaya kerana Perdana Menteri tidak pernah menafikannya, bahkan kadang kala sinis bergelak ketawa.

Saya tak mampu menjawab bahawa DS Najib membazir apabila untuk ubahsuai rumah sahaja dalam tempoh lima tahun menghampiri 100 juta sedangkan untuk baikpulih rumah fakir miskin di kampung saya hanya lima ribu diperuntukkan.

Ada orang memberitahu  saya, Datin Rosmah Mansur mempunyai peruntukannya sendiri dan diwartakan dalam Bajet Negara. Apa agaknya yang patut saya nyatakan. Dalam Parlimenpun namanya disebut mengguna ' jet peribadi untuk lawan peribadi keluar negara '.

Anak anak muda di cawangan saya, yang pada PRU13 telah menyokong UMNO hari ini memberitahu saya bahawa di dalam blog dan face book banyak dinyatakan pembaziran yang Datuk Seri lakukan. Berbilion ringgit digunakan untuk hanya beberapa orang duduk berbincang dan memberi cadangan. Sedangkan yang bertungkus lumus memenangkan parti ialah kami di cawangan cawangan.

Anak anak kami celik maklumat. Mereka membaca berbagai cerita di dalam blog dan setakat ini tiada satupun yang dijawab oleh Perdana Menteri. Diam bermakna benar. Kami diminta untuk berhemah dalam berbelanja sedangkan Perdana Menteri dengan mudah berbelanja untuk sesuatu yang tidak pasti arah tujuannya.

Saya menerima amanah daripada datuk nenek saya, ibu bapa saya untuk terus bersama UMNO. Tapi saya berterus terang saya tidak berani meminta anak anak saya untuk setia bersama UMNO sedangkan saya sendiri mula meragui kemampuannya mentadbir negara.

Saya cuba berlapang dada. Namun kenyataannya pada setiap kali Datuk Seri bercakap tentang kemakmuran dan kemampuan negara, saya sentiasa terfikir kenapa semua harga barangan dan perkhidmatan naik sedangkan harga getah kami di kampung kekal rendah ?

Saya tidak fikir, saya mampu lagi untuk berdepan dengan orang kampung yang susah, anak muda yang menganggur dengan memberikan janji janji yang baru. Saya bimbang saya akan jadi orang tua yang tidak dihormati kerana bercakap perkara yang tidak betul.

Beberapa hari lagi UMNO akan mengadakan Perhimpunan Agung. Saya sudah dapat bayangkan, ucapan bersemangat Presiden Parti, disusuli sorak sorai perwakilan. Kemudian akan ada perwakilan mengatakan inilah ucapan terbaik Presiden Parti.

Perbahasan selepas itu, akan mengandungi pujian pujian dan lawak jenaka. Akhirnya semua pulang tanpa sebarang keputusan yang padu untuk membina umat Melayu.

Saya mula berasa bimbang kerana dalam hati saya sudah ada keraguan. Saya mula mencari apakah kekuatan DS Najib Razak untuk kita banggakan ? Malangnya sampai sekarang saya tidak menemui apa apa. Bahkan sebaliknya saya mula berasa, DS Najib hanya berjaya berjanji tapi gagal menepati janji.

Saya amat bimbang, jika dalam PRU 13, orang Melayu di kampung telah menangkan UMNO, pada PRU 14, orang Melayu yang berasa tertipu dan terpedaya tidak akan berikan sokongan yang sama.

Kalaulah saya boleh bercakap dengan DS Najib, saya ingin katakan barangkali masanya telah sampai untuk beliau berundur kerana beliau telah gagal dan UMNO perlukan orang yang lebih ' gagah berani' untuk mencapai kejayaan di masa depan. Konsultan dan penasihat penasihat DS Najib lebih teruk dari bebudak tingkat 4 sebelum ini. DS Najib sebenarnye lebih teruk dari PM sebelum dia. DS Najib harus baca rintihan dan suara dari blog blog popular untuk sedar diri dan mengetahui rating dia sebagai PM sekarang ini. DS Najib jangan hanya tertumpu kepada Utusan dan jangan hanya dengar Omar Ong. 

Perletakan jawatan Tun M sebagai penasihat Petronas mesti dilihat sebagai satu indikasi yang serius tentang tahap pemerintahan DS Najib.

Percaya saya, ramai orang Melayu tidak pandai bercakap tetapi semuanya mempunyai perasaan yang sudah semakin meluat dengan kepimpinan negara. Khalayak yang marhain ini sudah mulai muak dengan muka dan retorik PM sekarang.

PM nak jaga semua penasihat dan konsultan dia, jagalah!

Kalau kami rakyat yang setia ini tidak dipeduli, tidak didengari, tidak diendakan maka tunggulah PRU14 ini akan kami pastikan undi kami kepada "syaitan yang telah kami kenali" kerana selama ini, baru kami sedar, kami semua dibohongi oleh "malaikat yang tidak kami kenali"

PK

6 comments:

Anonymous said...

Sebenarnya, di luar sana, ramai lagi golongan yg sebelum ini mengundi umno/bn, rasa tertipu dgn janji2 Najib dan pemimpin2 bn semasa pru... kenaikan harga/kos barang dan servis, bantuan yg melimpah ruah kpd cina yg jelas tak mengundi bn, sedangkan melayu/bumiputra diabaikan... dalam bajet 2014 umum kononnya fokus kpd melayu/bumiputra tapi sbnrnya lebih kpd retorik nak menyenangkan hati melayu/bumiputra... yg untung sbnrnya adalah kroni2...bukan rakyat majoriti... tunggu je la pru14, jika umno/bn tumbang, ianya adalah disebabkan oleh pimpinan Najib yg lemah... khayal pd puji2an para tukang2 kipas... kali ini rakyat khususnya melayu/bumiputra akan menghukum...

nasirwise said...


BAYANGKAN UMNO TIADA LAGI...
Di Perhimpunan Agong UMNO ke 67 tahun pada 3-7 Disember 2013 yang lepas, Presiden UMNO melunturkan beberapa ingatan dan persoalan dan meminta para perwakilan `Bayangkan jika UMNO tiada lagi di bumi Malaysia’ `Dimanakan orang Melayu hendak mengadu? Bermanja? `Akan hilang kah Melayu di dunia?

Penulis cuba bayangkan situasi situasinya untuk renungan bersama tetapi penulis akan `limit the scope of discussion’ kepada 3 perkara iaitu:-

1. AGAMA
2. EKONOMI
3. PENDIDIKAN
Contoh contoh yang diberikan dibawah sebenarnya boleh di`expand’lagi.

AGAMA
Belum pun UMNO tiada di Malaysia, dan memiliki 88 kerusi Parlimen, pelbagai isu agama telah di persoalkan, di `test market’kan dan diperkotak katikkan tanpa segan silu dan semangat perlembagaan. Pakatan Rakyat yang merangkumi DAP, PKR dan PAS telah berjaya mempersoalkan tentang hukum Hudud, perlaksanaan produk Islam, mencetuskan idea kesamarataan agama, pruralisma, liberilisma, mempersendakan keratan hadis hadis, salahguna gelaran Khalifah, merendahkan tulisan jawi di papantanda, mempersoalkan peruntukan masjid berbanding dengan gereja, kuil dan rumah ibadat, hendak kebebasan mengamalkan LGBT, perkahwinan sejenis,tidak mementingkan kemoralan seseorang pemimpin dan banyak lagi. Kelangtangan mereka ini seolah olah `mengasuh’ rakyat menghina Allah, Nabi Muhammad, Ketua ketua Islam dan penganut Islam.

Ada isu agama Islam di mainkan oleh parti politik namun ada juga di juarai oleh kumpulan ajaran sesat seperti Al Arqam, Al Muhanah, Kumpulan Syiah, Tuhan Haron dan banyak lagi.

Walaupun UMNO masih aktif membela agama Islam lagi, pemimpinnya berwawasan Islam Kesederhanaan, Kerajaan Malaysia di duga oleh Pakatan Rakyat satu per satu. The Herald, contohnya, ingin menggunakan Kalimah ALLAH didalam majalah mingguan versi Bahasa Malaysia. Namum di halang oleh Menteri dan KDN. The Herald menyaman Menteri dan KDN dan berjaya di Mahkamah Tinggi. KDN merayu di Mahkamah Rayuan dan berjaya menghalang penggunaan Kalimah ALLAH oleh The Herald. Tentu sekali mereka merayu di peringkat tertinggi.

Ada hikmah juga pihak Gereja dan Pakatan Rakyat melakukan tindakan saman ini kerana ia berlaku semasa BN masa mendapat majoriti di Parlimen walaupun tidak 2 per 3 majority. Ahli Parlimen BN khasnya beragama Islam `terbangun daripada tidur’ akan tekanan politik yang diberikan oleh Pakatan Rakyat. Bayangkan jika Pakatan Pembangkang menguasai Malaysia dan Parlimen. Tidak kah mereka sewenang wenangnya akan meminda perlembagaan? Penulis percaya tindakan mereka lebih dahsyat dan rakus daripada Kerajaan BN.

Cuba kita bayangkan betapa getirnya dan goyahnya kedudukan orang Melayu.

bersambung di nasirwise.blogspot.com

Anonymous said...

Setuju amat dengan anda .... selama ini saya pun merasakan apa yang anda rasai. ALANGKAH BAIKNYA JIKA ADA PARTI LAIN YANG BOLEH MENGGANTIKAN UMNO UNTUK MEMBELA NASIB RAKYAT KHASNYA ISLAM DAN MELAYU.

Anonymous said...

Betul luahan ini.
Semua harga barang naik dgn alasan yg tidak logik.

Ingat ingat wahai PM dan kepimpinan nya, - rakyat miskin dan sederhana tetap terasa dgn kadar brg keperluan harian.
Yg terbaru , bil api dan tol pun nak naik.Kami di kampung tak kena pd kenaikkan api dan tol , TETAPI peniaga2 tentu menaikkan harga barangan atas alasan tarif api dan tol naik.
Hujung2 semua rakyat dinegara ini terkena tempias nya....
Diharap mereka yg berkenaan - fikir2 kan lah kami yang terkena ini...

Anonymous said...

Tears. .slowly falling..true note on behalf of BN die hard support ers..

NAJIB B ABDUL RAZAK...dengarlah rintihan sebelum anda merintih dlm tandas bila keputusan PRU14 nanti diumumkan..

BN hardcore voters. .

Anonymous said...

Amat tepat sekali!!! Sebagai penyokong UMNO dan pengalisa politik ramai dah bersuara yang PM Najib dah "hilang". Tak banyak beza semasa Pak Lah yang "hilang punca". Kesluruhan juga UMNO dah nak ditalkinkan.....dah tak dengar cakap rakyat, baik dikuburkan ajer....PRU14 kalau PAS bertading bersendirian, kita pastikan PAS pulak merintah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Portal Berita Semasa