Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepadamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: “Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang sebenarnya)”. Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemahuan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu. al-Baqarah (2) : 120

Wednesday, May 08, 2013

WAJIB BACA:APA LAGI CINA MAHU???Masyarakat Cina gagal dalam usaha mereka untuk menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang orang Melayu menjadi terasnya.

Kegagalan itu sudah tentulah mengecewakan mereka yang amat berharap dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) ia menjadi medan untuk mereka 'menguburkan' UMNO melalui kejayaan pakatan pembangkang.

Biarpun mereka melakukan gerakan yang dilihat bersepadu di seluruh negara dengan memastikan hampir semua undi diberikan kepada parti cauvinis, DAP dan calon-calon pakatan pembangkang lain khususnya Parti Keadilan Rakyat (PKR) namun ia belum cukup menumbangkan kepimpinan BN yang UMNO menjadi tonggak utama.

Justeru tidak hairanlah, semalam puak-puak yang dianggap tidak tahu mengenang budi ini melakukan tindakan yang memualkan apabila melancarkan apa yang dipanggil silent walk.

Program itu bertujuan menyatakan protes kononnya PRU-13 dijalankan secara tidak bersih dan mereka mahu rakyat bangkit melakukan protes berjalan secara senyap di kompleks-kompleks membeli-belah.

Malahan dalam laman Facebook dan Twitter tersebar gambar perbuatan biadab sekumpulan remaja Cina yang bergambar bersama Jalur Gemilang yang diterbalikkan.

Persoalannya apa lagi yang puak- puak ini mahu dalam bahasa mudah, 'apa lagi orang Cina mahu'! Tidak cukupkah DAP memenangi 38 kerusi daripada 51 kerusi yang parti itu tandingi dan seterusnya menjadikan ia parti dominan dalam pakatan pembangkang.

Mungkin kekecewaan mereka biarpun diberi layanan yang begitu istimewa oleh kerajaan BN kerana pakatan pembangkang gagal memerintah.

Mereka membuat percaturan jika pakatan pembangkang menang ia akan membolehkan Ahli Parlimen Permatang Pauh, Datuk Seri Anwar Ibrahim dilantik Perdana Menteri dan Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang sebagai Timbalan Perdana Menteri Kedua.

Melalui cara itu, mereka berharap ia boleh dijadikan platform untuk membuat pelbagai tuntutan termasuklah mungkin menganggu gugat hak orang Melayu yang sudah termaktub dalam Perlembagaan.

Hakikatnya, masyarakat Cina sememangnya sudah lama menyimpan hasrat untuk memiliki kuasa politik yang kuat.

Berikutan kesediaan PKR dan Pas bekerjasama dengan DAP, masyarakat Cina melihat PRU-13 peluang terbaik, justeru mereka keluar habis-habisan mengundi dan memberi isyarat untuk menolak BN.

Segala kebaikan yang ditunjukkan Datuk Seri Najib Tun Razak yang mempelopori gagasan 1Malaysia langsung tidak dihargai.

Malahan kesudian Perdana Menteri melayani dan mempertimbangkan serta bertemu dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) cauvinis Cina, Dong Zhong turut dilupakan begitu sahaja.

Begitu juga dengan pelbagai program, projek dan tuntutan masyarakat Cina yang hampir keseluruhannya dilaksana dan dipenuhi oleh kerajaan BN.

Tetapi ternyata, mereka menjadi kelompok yang tidak tahu membalas budi. Mereka hanya bijak bersandiwara di hadapan pemimpin-pemimpin BN dengan tujuan memperoleh apa yang mereka hajati.

Apa yang mereka pohon diluluskan tetapi undi diberi kepada DAP. Kini mereka cuba pula hendak mencetuskan suasana tidak tenteram apabila melakukan pelbagai protes yang boleh membangkitkan kemarahan orang Melayu.

Kelompok seumpama ini perlu diperingatkan bahawa jangan sampai mereka dilihat terlalu melampau untuk membuat tuntutan politik mereka kerana kesabaran orang Melayu ada hadnya.

Dan apa yang pasti seperti mana kata bekas Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam; ''... mereka kata orang Melayu rasis sebaliknya, kali ini mereka sangat rasis.''--UTUSAN ONLINE

6 comments:

Anonymous said...

APA LAGI CINA MAU?DIA MAU SEMUA LA!!!!!DIA MAU KITA SEMUA KELUAR!!!!!DIA MAU KITA SEMUA SERAH BULAT2 MALAYSIA NI!!!!!SELAGI ADA ORG MELAYU DGN INDIA,DIAORG TAK AKAN SENANG HATI!!!!!PALING MELUAT BILA ADA MELAYU2 BODOH YG SOKONG CINA!!!!!INILAH AKIBATNYA KALAU TAK SOLAT,MUSUH DGN SAUDARA SEAGAMA PUN TAK KENAL!!!!!

Anonymous said...

Polis sepatutnya dgn tegas memberi amaran semua orang Malaysia terutamanya Cina yg memakai baju hitam akan ditangkap kerana berniat utk membuat kacau dan menggugat ketenteraman awam.

Anonymous said...

Saya minta orang melayu tolong mulakan kempen buy chinese last. Sekurang kurang kita dpt menyekat peluang peniaga kecil cina utk naik. Terutama dibandar majoriti melayu. Kita mulakan perang psikologi dari sekarang.

Anonymous said...

SETUJU!

Anonymous said...

Apa lagi melayu mahu???

Anonymous said...

Kalau kita ingin "buy Chinese last" apa alternatif yang kita ada? Adakah kita mempunyai satu parallel society yang boleh sama menyaingi mereka? Sebagai contohnya, motokar saya yang terpaksa ditukar absorber, spare parts nya dibeli di auto spare parts kedai Cina. Rangkaian kedai auto di Malaysia dikuasai Cina jadi adakah kita benar-benar boleh melancarkan secara berkesan "buy Chinese last"?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Portal Berita Semasa