Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepadamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: “Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang sebenarnya)”. Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemahuan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu. al-Baqarah (2) : 120

Thursday, August 16, 2012

FILEM TANDA PUTERA ADA AKSI SEKS PELAKON CINA???CERITA DIA MACAM NI, ADA ORANG BUAT FILEM PASAL SEJARAH MALAYSIA TAJUKNYA TANDA PUTERA.

Filem Tanda Putera mengisahkan persahabatan akrab antara Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak dan timbalannya, Tun Dr Ismail yang terpaksa berahsia dan mengetepikan masalah kesihatan masing-masing bagi memulihkan keadaan negara ekoran peristiwa hitam 13 Mei 1969. Tun Razak terpaksa menyimpan rahsia mengenai penyakit leukemia yang dihadapinya kerana tidak mahu keluarga tertekan dan bimbangkan keselamatan negara. Mereka berdua berkongsi doktor. Bilik bacaan di rumah Tun Dr Ismail menjadi klinik rahsia bagi rawatan mereka oleh Dr Macpherson, tanpa pengetahuan sesiapa termasuk kaum keluarga Tun Dr Ismail sendiri.

Mereka memiliki aura yang kuat. Kecekalan dan keazaman mereka telah menangkap imaginasi pelajar seperti Zarah, tenaga pengajar, Kara dan anak muda, Zaman. Tun Razak dan Tun Dr Ismail mencorakkan warna hidup warga muda seperti pelajar dan tenaga pengajar di institusi pendidikan tinggi ketika itu serta mereka yang bertugas di pejabat.


BILA PEMBUAT FILEM TU BUAT PRA TONTON, ADA ORANG TERASA PULAK CERITA FILEM TU TENTANG KESAH KEJAHATAN DIA...PERASANNYA MUKA DIA...TAPI PEMBUAT FILEM TU CAKAP DIA TAK MERUJUK PADA SESIAPA PUN UNTUK BIKIN FILEM TU. DIA HANYA RUJUK SEJARAH JER. SIAPA MAKAN CILI DIA TERASA PEDAS. JADI CINA TU PUN BUAT KECOH. TAK PASAL-PASAL TARIKH TAYANGAN FILEM TU KENA TANGGUH...BUKAN SETAKAT TARIKH TAYANGAN KENA TANGGUH, AKU DENGAR CERITA TANDA PUTERA NI SIAP KENA TAPIS/EDIT LAGI SEBAB NAK BAGI CINA PERASAN TU PUAS HATI...CINA TU MEROYAN CAKAP BENDA YANG MENGARUT. ALMAKLUM LER, CINA TU PUN DAH TUA. MUNGKIN DAH NYANTOK!!!

PEKERJA YANG TAPIS-TAPIS FILEM NI PUN SATU SENGAL, APA PAYAH TANGGUH KALAU FILEM TU IKUT UNDANG-UNDANG...YE TAK???

TAPI NAK JAGA HATI PUNYA PASAL, TUKANG BUAT FILEM NAIK BERBUIH MULUT TERANGKAN APA SEBENARNYA ISI CERITA YANG DIA BIKIN NI. MEMANG TAKDE KENA MENGENA LANGSUNG DENGAN CINA PERASAN TU... 


TAPI BERKAT KESABARAN, AKHIRNYA FILEM TANDA PUTERA AKAN DITAYANGKANG DI PAWAGAM SELURH NEGARA MULA 15 NOVEMBER 2012.


Tanda Putera akan mula ditayangkan di seluruh pawagam pada 15 November 2012 akan datang. Menurut pengarah filem ini, Datin Paduka Shuhaimi Baba, pertukaran tarikh tayangan sama sekali tidak menjadi isu kepada pihaknya dan bersetuju dengan tarikh tersebut.

“Tarikh ini dikira paling sesuai kerana bersempena dengan permulaan cuti sekolah hujung tahun dan memberi lebih ruang dan masa bagi FINAS dan kami merancang promosi filem ini.”

Sebelum ini filem Tanda Putera dihentam hebat oleh sesetengah pihak dan timbulnya dakwaan yang menyatakan watak seorang pemimpin DAP telah digambarkan dalam filem ini. Akan tetapi Shuhaimi Baba telah menegaskan bahawa itu sama sekali tidak benar dan kesemua jalan cerita dipetik daripada kisah sejarah Malaysia yang lampau. Oleh itu, ia langsung tiada kene mengena dengan propaganda politik sekarang.PERSOALANNYA, KENAPA CINA TU SEMACAM TAKUT SANGAT DENGAN FILEM TANDA PUTERA NI???

ADAKAH DIA BISING-BISING SEBAB TAK NAK SEJARAH DAN FAKTA KEJAHATAN KAUM DIA PADA TARIKH ITU DIKETAHUI UMUM???


ADAKAH DIA RISAU ORANG AKAN TAHU SIAPA DIA SEBENARNYA???

ADAKAH CINA LAHANAT SEKOR TU TAK NAK ORANG MALAYSIA TAHU SEJARAH PAHIT MANIS PERKONGSIAN KUASA INI???


ATAU, ADAKAH LIM KIT SIANG TAKUT DENGAN BAYANG-BAYANG DIA SENDIRI??

SEJARA TELAH JELAS MEMBERITAHU KITA, DIA MEMANG TAK BOLEH DIBERIKAN KUASA WALUPUN SEDIKIT.

Encik Kassim Bin Omar telah dibunuh dengan kejam oleh pemuda-pemuda Parti Buruh. Mayatnya diconteng dengan cat merah dan ditulis ‘Jangan Mengundi Dalam Pihanraya’.

13 MEI 1969 ADALAH TARIKH YANG MEMBERIKAN KESAN MENDALAM KEPADA ORANG MELAYU. KEPERCAYAAN DALAM PERKONGSIAN KUASA TELAH TERCEMAR KERANA BANGSA ITU TAMAK DAN MAHU MENJADI TUAN.

FILEM TANDA PUTERA ADALAH PENJELASAN TENTANG SIAPA DIA DAN YANG TELAH DIA LAKUKAN.

SYABAS TANDA PUTERA.

JPX

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Portal Berita Semasa